A Horányi Hajógyár új élete

Az 1950-es években épült neves Horányi Hajógyár 1994-ben állami támogatás és korszerűsítés híján csődbe ment és bezárta kapuit. Egészen 2020 tavaszáig szunnyadt, míg a Wiking Yacht Club égisze alatt gondoltunk egy nagyot, és újra megnyitottuk Horányban az üzemet.
CélunkTöbbet adunkÚszóstégekSaját kikötő

A Horányi Hajógyár beindításával elsődleges célunk, hogy talpra állítsuk a magyar hajógyártást.

 Az elmúlt években több olyan hajóépítéssel, stégrendszerek kialakításával kapcsolatos megkeresésünk volt, amelyek során egyre inkább úgy éreztük, szükség van egy ilyen helyre. Két fő tevékenység zajlik a tavasszal megnyitott üzemben: az egyik az új termékek, hajók és a hajókat kiszolgáló létesítmények tervezése, építése, gyártása, a másik pedig a meglévő alumínium- és acélhajók karbantartása és időszakos parti szemlére való felkészítése, felújítása.

Kapcsolat

Mindig többet adunk

Wiking-életünkben a hajógyártás alapvetően 2013-ban kezdődött a Hajógyári-szigeten a M/S Wiking termes személyhajó megépítésével, melyet a rá következő években több katamarán hajó megépítése, a Táltos, a Nimród és a Mohács I. követett.

Míg kollégáinkkal folyamatosan nőttünk fel a feladathoz, a Hajógyári-sziget hajóépítésre fenntartott része kezdett szűkössé válni, és a szakembergárda bővítése is időszerűvé vált. Fontos volt számunkra, hogy ezt a profi csapatot egyben tartsuk, így nagy örömünkre most már a Horányi Hajógyár adhat otthont az új tervek megvalósításához és munkát a – részben külföldről hazacsábított – szakemberek számára.

Úszóstégek

– A város kapui

Az elmúlt időszak projektjei között több mint 100 tiszai kikötőelem (pontonok, segédpontonok, hidak) gyártása szerepelt a MAHART megbízásából. A 2020-as év kezdetének ez volt az egyik fő feladata, ami egészen a nyár végéig eltartott.

A megbízás keretében a legmodernebb úszóstégek kerültek kifejlesztésre, amelyeket különböző célokra, kifejezetten folyókon lehet használni. Ezeket a különálló úszóelemeket többféle méretben, a vízparttól és a körülményektől függően össze lehet kapcsolni. A pontonrendszerek időtálló anyagokból épülnek, a stégek alapja egy műanyag doboz, amely speciális habbal van kitöltve. Alapja tűzihorganyzott váz, amely szibériai vörösfenyővel vagy WPC-vel, vagyis minőségi műgyantás, fautánzatú burkolattal van fedve. Bízunk önmagunkban, csapatunk erejében és a dunai, tiszai kikötők fejlesztésében, hiszen folyóink is megérdemlik, hogy méltó helyet foglaljanak el Magyarország vízi térképén. Szerencsések vagyunk, hiszen folyamatos megrendelésállománnyal rendelkezünk, amely munkák mellett folyamatosan várjuk az újabb kihívásokat.

Az ipari, turisztikai célra épülő hajók, katamaránok mellett teljes körű szolgáltatást nyújtunk ügyfeleink részére: tervdokumentációt készítünk, intézzük a hatóságokkal való egyeztetést és engedélyeztetést, a gyártást, a szállítást, ráadásul még az üzembehelyezéshez szükséges vizsgát is lebonyolítjuk.

Miért éri meg saját kikötőt gyártani?

Ha valaki part menti ingatlannal rendelkezik, ezek a mobil stégek közvetlen vízparti kapcsolatot biztosítanak, így mind magánszemélyek, mind pedig cégtulajdonosok vagy akár önkormányzatok jelentkezését is szívesen fogadjuk megrendelés céljából.

Az általunk fejlesztett DunApp mobilalkalmazásunk ugyanis az aktuális programok folyamatos bővülésével a hajósok számára is egyre több lehetőséget kínál a kikapcsolódásra és túrázásra. Az applikáció amellett, hogy kibővíti a hajósok mozgásterét és segít élménnyel megtölteni a szezont, a régió- és településfejlesztésben is óriási szerepet tölt be. Egy kikötő vagy egy megállópont kapu a városnak, öröm a helyi közösségnek, motor a turizmusnak.

Varga Miklós – tulajdonos

Vedd fel velünk a kapcsolatot!